Muzee ale ciocolatei

Turul lumii în 10 muzee ale ciocolatei

10 idei despre ciocolată au inspirat 10 muzee originale – poate unele dintre cele mai grăitoare astfel de instituții de celebrare a ciocolatei. Departe de a fi singurele, ele sunt numai cele pe care vizitatorii le-au ținut cel mai bine minte.

Ce poți vedea într-un muzeu al ciocolatei? Ce ai vrea să vezi într-un muzeu al ciocolatei? Ce senzații aștepți să îți lase un muzeu al ciocolatei? La toate aceste întrebări ai șansa să găsești răspuns urmărind periplul nostru imaginar în jurul lumii ciocolatei!

1 Măreție și poftă nestăvilită la Schokoladenmuseum din Koln

Schokoladenmuseum din Koln a devenit vedeta turistică ale orașului; la 30 de ani de la deschidere are cca 600,000 vizitatori pe an. Sunt turiști care vin la Koln numai pentru muzeul ciocolatei.  Clădirea impresionantă de pe malul Rinului se vede de la mare distanță: sunt trei etaje de istorie a ciocolate, dar marele punct de atracție este faimoasa fântână de ciocolată, un izvor fără sfârșit de ciocolată parfumată, lucioasă și irezistibil de apetisantă, din care toți oaspeții au șansa să guste.

Se spune că fântâna a fost visul lui Hans Imhoff (1922-2007), ciocolatierul pasionat care a creat muzeul.

Fântâna a fost construită special pentru muzeu, este o structură artistică umplută în fiecare moment cu 200 kg de ciocolată Lindt caldă, lichidă. Alături de fântâna de ciocolată, muzeul are propria fabrică de ciocolată, care face tot ce trebuie: de la prăjitul boabelor până la obținerea produsului final – cca 400 kg de ciocolată pe zi.

https://www.schokoladenmuseum.de/?lang=en

2 Eleganță, intimitate, senzualitate: Musee Les Secrets du Chocolat din Alsacia

Musee Les Secrets du Chocolat ține de ciocolateria Schaal din Alsacia și se află la un pas de Strasbourg, la Geispolsheim, pe teritoriul Franței.

Muzeul este completat de un teatru, ceainărie și un magazin fabulos de cadouri, unde poți găsi forme inedite dacă ești ciocolatier amator, dar și absolut orice se poate face pe bază de ciocolată – iar unele lucruri sunt cu adevărat greu de imaginat: paste din ciocolată, bere de ciocolată și altele

Deși nu este mare, afli totul despre procesul de producție, grație spațiilor imersive. Mai mult poți prepara ciocolata alături de specialiști li poți degusta varietăți uimitoare.

https://musee-du-chocolat.com/

3 Magie în lumea poveștilor ciocolatei: Pannys Amazing World of Chocolate din Australia

Bucuria descoperirii în lumea poveștilor ciocolatei & parfumul persistent al ciocolatei aduc muzeul din Phillip Island, Victoria, Australia în topul personal al oricărui vizitator cu inimă de copil

Această clădire găzduiește exponate deosebite, cum ar fi o replică exactă din ciocolată a statuii lui David de Michelangelo, o pictură murală Dame Edna și un întreg oraș de ciocolată. Toți vizitatorii primesc o ciocolată gratuită la intrare; în plus chiar biletul de intrare este făcut din ciocolată adevărată… ca să o poți mânca! Dacă aveți noroc, vi se va oferi și una dintre trufele albe „rețetă secrete” ale lui Panny. Puteți afla totul despre fabricarea ciocolatei, de la bob până la tableta de ciocolată și puteți urmări creațiile ciocolatierilor locali. 

Jocuri, expoziții și atracții de ciocolată, precum și un dispozitiv practic unic de fabricare a ciocolatei în care îți creezi propria capodoperă de ciocolată, apoi o vezi călătorind de-a lungul unei benzi transportoare și îți este livrată.

https://phillipislandchocolatefactory.com.au/

4 Educativ: Choco-Story Chocolate Museum, Bruges, Belgia

Choco-Story aduce la viață istoria de 5.500 de ani a ciocolatei, în cuvinte, imagini și gusturi. Muzeul vă cufundă pe deplin în lumea fascinantă a ciocolatei și vă permite să experimentați o călătorie senzorială în timp, în care nu doar priviți, ci și mirosiți și gustați ciocolata!

Pe lângă faptul că dedică o secțiune a muzeului beneficiilor pentru sănătate ale ciocolatei, acest muzeu găzduiește și o colecție ciudată de cutii de ciocolată care aduce un omagiu familiei regale.

https://choco-story-brugge.be/en/

5 Perfecțiune: vizual și aromă în Museu de la Xocolata, Barcelona

Sculpturile din acest muzeu sunt atât de impresionante, încât vei uita că te uiți la ciocolată. Subiectele variază – de la copii ale unor lucrări religioase serioase până la personaje de desene animate.

Muzeul Ciocolatei este promovat de Breasla Cofetarilor din Barcelona și se află în fosta mănăstire Sant Agustí. Muzeul Ciocolatei oferă o călătorie la originile ciocolatei: de la sosirea ei în Europa, la răspândirea sa, mituri, realități, proprietăți pentru sănătate, valoare nutritivă. Muzeul pune foarte bine în evidență felul în care ciocolata a impregnat imaginarul nostru colectiv.

Muzeul Ciocolatei se află într-o clădire istorică care are o relație semnificativă cu ciocolata: în secolul al XVIII-lea armata Bourbonilor era un consumator fanatic de ciocolată și, conform ordonanțelor, ciocolata era prezentă în meniurile academiilor militare din secolul al XVIII-lea. : „La micul dejun, fiecărui cadet și ofițer de companie i se va da o uncie și jumătate de ciocolată cu un sfert de kilogram de pâine…”. Corpul de halebardieri, garda personală a monarhului, era cunoscut cu invidie drept „chocolateros”, deoarece, fiind un corp de elită răsfățat, consuma multă ciocolată.

Încă de când a fost adusă din America, în secolul al XV-lea, ciocolata a jucat un rol în structurile economice și sociale ale Barcelonei. În acest sens, portul Barcelona a acționat ca punct de plecare pentru vânzarea și distribuția produsului în toată Europa. Aici s-a aflat și primul atelier care a transformat ciocolata de băut într-un produs solid ( la sfârșitul secolului al XIX-lea).

Inițiativa Breslei Cofetăriei din Barcelona de promovare a Muzeului Ciocolatei face parte din dorința sa de a inova și moderniza sectorul bazat pe tradiție.

https://www.museuxocolata.cat/museu.php

6 Inima la vedere: dragoste pentru ciocolată și ciocolată din dragoste la Musee du Chocolat din Canada

The Chocolate Museum (Musee du Chocolat) se află în St. Stephen, New Brunswick, Canada și îi omagiază pe frații Ganong, cofetari locali, care au avut ideea de a ambala ciocolata în cutiile în formă de inimă, devenite iconice în zilele noastre – le putem vedea în muzeu.

https://the-chocolate-museum.square.site/

7 O poveste alchimică vie și interactivă la Choco-Story Chocolate Museum din Praga

Muzeul din capitala Cehiei este un răsfăț pentru ochi și merită savurat chiar dacă nu ești neapărat fan al ciocolatei. Nu rata colecțiile de ambalaje de ciocolată antice uimitoare, dar mai ales fii pe fază la demonstrațile procesului de fabricare a ciocolatei, este greu să știi la ce să te uiți mai întâi.

Muzeul Ciocolatei Choco-Story se află în Praga din 2008 și aparține unei familii de muzee cu filiale în Belgia, Franța și Mexic. Cu colecția sa privată unică, Choco-Story Prague este unul dintre cele mai vizitate 10 muzee de ciocolată din lume..

https://www.choco-story-praha.cz/en

8 Welcoming chocolate: Candy Americana Museum, Wilbur Chocolate; Lititz, Pennsylvania, Lancaster County

Fabrica de ciocolată Wilbur din Lititz nu este doar un loc de producție, ci și o destinație pentru iubitorii de ciocolată. Oferă spre vânzare o varietate de ciocolate Wilbur și alte bomboane. În plus, fabrica găzduiește Muzeul Candy Americana, unde accesul publicului este gratuit.

În muzeu aflăm despre istoria companiei și despre procesul de fabricare a ciocolatei. Penny Buzzard, soția fostului președinte Wilbur® Chocolate, John Buzzard, era pasionată de industria ciocolatei și a bomboanelor; ea obișnuia să cutreiere tot felul de piețe de vechituri în căutarea oricăror obiecte frumoase și semnificative legate de ciocolată. Astfel ea a adunat peste 1.000 de matrițe, cutii, accesorii etc. Asociații de afaceri, care au aflat de eforturile ei, au început să contribuie cu piese precum: mașini străvechi de confecționat bomboane, plăci de marmură și ibrice de cupru. Prețioasa colecție a muzeului include acum și o colecție mare și unică de vase de ciocolată antice, pictate manual, din porțelan european și asiatic, unele purtând numele Haviland, Limoges și Dresda.

https://www.wilburbuds.com/store

9 Ciocolata, marele trigger al imaginației: Chocolate Museum; Jeju-do Island, Coreea de Sud

În timp ce atelierul de ciocolată, showroom-ul „Bean to Bar” și galeria de artă din muzeu sunt toate impresionante, poate că cea mai mare atracție a ineditului muzeu al ciocolatei din Coreea este troleibuzul în stil San Francisco.

http://chocomuseum.alltheway.kr/

10. Spiritul ciocolatei la el acasă, la Nestle Chocolate Museum, Toluca, Mexic

Listat mai degrabă printre cele mai noi și mai spectaculoase creațiile arhitecturale de top decât printre muzeele cuminți de ciocolată, muzeul Nestle, construit și deschis în 2007, frapează desigur prin neconvențional, dar, privit și trăit cu atenție, este cea mai fidelă traducere contemporană a spiritului ciocolatei. Ca și cum zeul aztec al ciocolatei l-ar fi inspirat pe arhitectul Michael Rojkind în această creație îndrăzneață și exotică precum ciocolata însăși.

Clădirea ilustrează cât se poate de exact spiritul novator al ciocolatei, respectiv îndrăzneala pe care o conferă spiritul ciocolatei atunci când se alătură spiritului omului. Nu este ciocolata domesticita, ci spiritul sălbatic al arborelui de  cacao. Cu adevărat, totul este atât de neobișnuit aici, încât singura parte familiară și mângâietoare este chiar parfumul de ciocolată.

Construcția a fost gata în nu mai mult de 75 de zile!

Situat la marginea orașului Toluca, lângă Mexico City, la marginea unei zone industriale anonime pline de clădiri prismatice monotone, acesta este primul muzeu al ciocolatei construit de compania elvețiană Nestlé. Amplasată lângă fabrică, noua clădire a fost concepută ca o piesă de origami roșu aprins în zig-zag, de 600 de metri pătrați.

Fabrica de ciocolată existentă avea nevoie de o cale de acces pentru ca vizitatorii să fie martori la producția ciocolatei lor preferate, dar experții de la Rojkind Arquitectos au sugerat planuri mai mari, promovând crearea primului muzeu de ciocolată din Mexic.

În interiorul muzeului sunt spații jucăușe, care asigură vizitatorilor cea mai plăcută experiență posibilă. Există, de asemenea, o zonă de recepție, un teatru care servește ca pregătire pentru experiența Nestlé, un magazin și, desigur, zona de trecere către tunel. în interiorul vechii fabrici existente.

Forma și designul exterior sunt o formă pliată jucăușă care amintește de brandul și ambalajul Nestlé. Forma origami este colorată în roșu aprins, captând atenția tuturor celor care circulă pe autostradă, adăugând în același timp entuziasm vizitatorilor înainte de a intra pe uși. Detaliile albe de-a lungul marginilor accentuează forma unghiulară. Interiorul alb, deși simplu și oarecum rece, permite imaginației vizitatorilor să evadeze, ghidată de parfumurile glorioase de ciocolată care sunt peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *